Ce-i nou?

Intervenția lui Ezra Pound pentru James Joyce

De la Ezra Pound către Sir Horace Rumbold T.S. Private

Ministerul Britanic din Berna

11 aprilie 1919

 

The Little Review, Biroul Londonez,

5 Holland Place Chambers, W.8

Dragă Domnule, dacă nu este deja prea târziu, aș dori să vă atenționez că nu există măsură mai sigură de a converti câțiva oameni la bolșevism sau la facțiuni revoluționare mai violente, decât continuarea sau permiterea continuării persecuției lui James Joyce de către autoritățile din Zurich aflate sub sfera dumneavoastră de influență.

Nu doresc să vă scriu vești alarmante, și nu îmi imaginez că numărul convertiților va fi mare, dar probabil că vor fi extrem de vocali și activi; un număr de tineri nu este departe de limita acestor opțiuni; și un caz ca al lui Joyce le-ar inflama considerabil imaginația. Aș dori așadar să solicit, dacă este posibil, puțină curtuoazie ambasadorială în privința lui, fără de excepție, cel mai distins dintre tinerii prozatori englezi. La urma urmelor, literatura este considerată o onorabilă chemare. Sunt foarte foarte puțini scriitori în viață care pot susține în permanență procesul scrierii de cărți; Domnul Joyce este unul din aceștia; aș regreta enorm să fiu nevoit a urma o campanie publicitară din partea sa, și aș lua cu siguranță toate măsurile posibile pentru a primi declarații din partea Consulatului din Zurich, etc. în privința circumstanțelor din care par să fi apărut dificultățile actuale.

Dacă munca sa curentă este întreruptă, de ex., nuvela sa „Ulise” pe care o folosim ca serie, va fi nevoie să dăm câteva explicații sumare cititorilor noștri. Nu sunt un critic excitabil, dar cred că el face în această operă ceea ce Flaubert a încercat dar n-a reușit nicicum în „Bouvard și Pecuchet”. Dacă Joyce decide să facă o declarație asupra poziției și relației sale cu Domnii Bennett și Carr, nu sunt în măsură să îi refuz spațiul pe care și-l alege pentru acest motiv, dar aș prefera să ne păstram paginile pentru literatură. Cu respect,

Ezra Pond

Recent Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *